Hedeflediğiniz bloggerlık kariyeri için, ‘’Nasıl Blogger olunur?‘’ adlı yazı serimizin devamı olan ‘’Blog nasıl açılır?’’ ile devam edelim.
Evet, Blogger olmaya karar verdiniz. Hangi konuda Blog yazacağınızı, Bloğunuz için içeriğiniz ile alakalı tarzınızı belirlediniz. Şimdi ise işin daha çok teknik kısmıyla ilgileneceğiz. Kafanızdaki Blog düşüncesini bu yazı ile birlikte somutlaştırıp, Bloggerlık kariyeriniz adına gerçek bir adım atıp yola koyulacağız.
Bloğunuzu açtıktan sonra hayallerinizi, hedeflerinizi, ilgi alanlarınızı ve daha birçok güzel şeyi paylaşmaktan zevk alacağınıza eminiz. O zaman hemen şimdi başlayalım!
Bloğunuzu Oluştururken Başlangıçta Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Bloğunuzu oluştururken öncelikli hedefiniz para kazanmak olmasın. Çünkü maddi kaygılarla oluşturduğunuz içerik, okuyucularınızı tatmin edecek nitelikte olmayabilir.
- Hangi konuya ilgi duyuyorsanız, o konuda güzel içerikler oluşturabileceğiniz konusunda hemfikiriz değil mi?
- Blog açıp bu mecrada ilerleyen kişi sayısı fazla! Sadece özgün ve ilgi çekici yazılar sizi bu ortamda görünür yapabilir.
- Kendinizi Blog okurunun yerine koyun. Bu yorucu ve zorluk dolu hayatta, pozitif içeriklerle dolu bir Blog sayfasına ihtiyacımız var!
- Dijitalleşen dünyada kimse sizin çözünürlüğü düşük ve kalitesiz görsellerinizle ilgilenmez, aklınızdan çıkarmayın.
Hangi Platformu Tercih Edeceğinizi Belirleyin
Tercihinize göre ücretli ya da ücretsiz platformlarda Blog açabilirsiniz. Ücretsiz platformlar için öne çıkan iki seçenek; Blogger ve WordPress. İki platform arasında göze çarpan en büyük fark ise profesyonellik! WordPress, Blogger’a göre daha profesyonel çalışmalar yapabileceğiniz bir alan. WordPress’in size sunduğu temalar ve ayarlar bunun nedeni.
Blog açmak isteyen kişilerin ücretsiz platformları seçme nedenlerinin başında bu platformların zahmet gerektirmiyor oluşu gelir. Eğer siz de teknik olarak sizi çok uğraştırmayacak, sadece yazılarınızı düzenli olarak paylaşabileceğiniz bir Blog sayfası elde etmek istiyorsanız, ücretsiz Blog açma platformlarını tercih edebilirsiniz. Bu platformlar, isteğe bağlı olarak ekleyebileceğiniz alan adlarından başka ücret gerektirmeyen platformlardır. Bu olayı gerçek dünyaya indirgeyip bir benzetme yapmak istiyoruz. Hangi işi yapmak istediğiniz size sunuluyor, siz de istediğiniz alanı seçiyorsunuz. Üstelik işinizi icra edeceğiniz yere herhangi bir kira bedeli ödemiyorsunuz! Bu mükemmel bir olanak. Sonrasında ise adınızı duyurmak, işinizi büyütmek ve yaratıcı şeyler oluşturmak size bağlı!
Diğer Ücretsiz Platformlar
Ücretsiz olarak Blog açabileceğiniz diğer platformlar ise; LiveJournal.com, Tumblr.com, Weebly.com’dur. Bu beş platform, size sunduğu olanaklar sayesinde Bloggerlığı en iyi şekilde icra edebileceğiniz platformlardır.
Bulunmak istediğiniz platformu da belirlendikten sonra en temel adıma geçelim.
Hosting ve Domain
Bloğunuzu oluşturacağınız platformu seçtikten sonra ücretsiz devam etmek istiyorsanız, örneğin wordpress’de bloğunuz; blogadı.wordpress.com şeklinde gözükecektir. Aradaki wordpress yazısını kaldırıp sadece size özel bir alan adı da oluşturabilirsiniz. Bunun için düşük bir meblağ ödemelisiniz. Ücretler paketlere göre değişmekle birlikte aylık 4$ gibi cüzi bir rakama sitenizi özelleştirebilirsiniz.
Özel bir domain ve hosting hizmeti almak isterseniz de, satın aldığınız Hosting ve Domain üzerine WordPress kurmanız gerekli.
Host ve Domain kavramları size karışık gelmesin. Domain sizin bloğunuzun ismidir. Domain’i yıllık ödeyeceğiniz çok uygun fiyatlara alabilirsiniz. Hosting ise, bloğunuzun dosyalarını sakladığınız sürekli açık kalan Server’lardır. Sadece bloğunuzu bir Hosting üzerinde barındırmak biraz daha maliyetli olan kısımdır.
Doğru Domain (Alan Adı) Oluşturma
Blogunuzu açtıktan sonra kendinize doğru bir alan adı belirlemek çok önemlidir. İlk aldığınız alan adı örnek olarak şu şekilde olur, “blogadi.wordpress.com“ Tahmin ettiğiniz gibi bu alan adı hiç akılda kalıcı değil! Bundan dolayı kendinize profesyonel ve uzun olmayan bir isim belirlemelisiniz. Ayrıca seçeceğiniz isim taklit edilmiş olmamalı, var olan bir alan adına yakın bir ad olmamalıdır. Alan adınız rakam ve argo da içermemelidir. Özgün ve doğru bir alan adı belirmek için www.whois.com ‘den sorgulama yapabilirsiniz.
Domain ve Hosting satın alma ve kurulum işlemlerinden sonra, işin daha eğlenceli ve bir o kadar da önemli kısmına geçelim.
Bloğunuzun Tasarımı Okuyucu Çekmek İçin Harika Bir Yol!
İçeriğinize, tarzınıza ve farklı olmaya özen göstererek temanızı seçmelisiniz. Aynı zamanda temanızın mobil dostu olmasına dikkat etmelisiniz. Temanızın renk uyumu, gözü yormaması da çok önemlidir. Tema seçerken size sunulan tema deposunu ya da dışarıdan tema yüklemeyi deneyebilirsiniz. Eğer tema için bütçe ayırmak isterseniz, kendinize özgün bir tema tasarlatmak harika bir seçenek olur.
Temayı yükledikten sonra blog adresinizin alt kısmını, üst kısmını, sağ ve sol Sidebar denen yan taraflarını doldurmalısınız. Ardından blog adresinin logosunu yerleştirmeyi, yorum sisteminin ayarlarını yapmayı, ziyaretçilerinizin görmesini istediğiniz bilgileri üst kısma eklemeyi, menüleri revize etmeyi ve blog adresinize dair bilgiler verdiğiniz alan oluşturmayı atlamamalısınız. Tüm bu düzenlemeleri yaptıktan sonra Bloğunuz için hazırladığınız içeriklerinizi paylaşmaya başlayabilirsiniz! İçerik oluştururken dikkat etmeniz gereken konuları da bir önceki yazımızda belirtmiştik.
SEO Çalışmaları
Potansiyel ziyaretçilerinizin sizi bulabilmesi ve üst sıralarda yer alabilmeniz için Google’da üst sıralarda yer almanız gerekmektedir. Bunun için ise sitenizi Google’a eklemelisiniz. www.google.com/webmasters adresinden sitenizi ekleyip, gerekli alanları doldurmalısınız, siteniz Google tarafından kontrol edildikten sonra google.com’a eklenecektir. Ayrıca bloğunuzu benzer yöntemlerle Yandex ve Bing Webmaster Tools’a kayıt edip site haritalarını göndermelisiniz. Bu kısımdan sonra ise size bol bol güzel içerikler girip, görünürlüğünüzü arttırmak düşüyor!
Seo çalışmaları Bloğunuzu arama motorlarının fark etmesi ve öne çıkarması için en iyi yoldur. Bu çalışmaların en büyük destekçisi ise özgün metinler oluşturmanızdır. Kopyala yapıştır bir metin bloğunuzu ilerletmekten çok geriletir. Site içi link vermeyi unutmayın. En önemlisi de kaliteli bir Hosting kullanmanızdır.
Seo çalışmaları için Bloğunuzun dizinlere eklenmesine izin vermeli ve blog başlığının yanında mutlaka bir açıklamaya da yer vermelisiniz.
Arama sonuçlarında üst kısımlarda yer almanızı sağlayacak diğer bir işlem ise etkili açıklama eklemek olacaktır. Ayrıca yazı başlığınızı Blog başlığınızdan önce koymalısınız. Bu temel ayarları tamamladıktan sonra Seo uyumlu yazılar yazıp gücünüze güç katabilirsiniz.
Blog serüveninizdeki ilk üç ay oldukça önemlidir. Bu dönemde yazı dilinizi, tasarımlarınızı ve kısacası tarzınızı oturtmanız gerekir. Zaman ilerledikçe, tarzınız oturdukça, kaliteli ve özgün içerikler ürettikçe ve sosyal medya paylaşımları ile de destekledikçe Bloğunuza gelen trafiği de arttıracaksınız. Yazımızda belirttiğimiz ana hatlara uyarsanız, başarılı olmamak gibi bir ihtimaliniz olmaz. Haydi, yola koyulalım o zaman! İstikamet ünlü bir Blogger olmak!